dimarts, 11 de juny del 2013

UN VIATGE PROFITÓS...


Ha arribat el fi del viatge, el viatge que hem fet tots plegats per el període de pràctiques i per l’assignatura de Reflexió i Innovació. 

Ha estat tot un plaer viatjar juntament amb tots vosaltres companys i companyes, i tenir l’oportunitat d’enriquir-nos mútuament d’experiències, vivències, sentiments, pensaments, opinions,... A través de cada un de vosaltres hem conegut nous centres de portes per endins, i esper, personalment, malgrat la meva experiència en el Pràcticum fou fa uns anys, hagueu pogut aprendre un poc del que vaig viure en el seu moment. 
Continuarem el viatge el pròxim any, per el nou Pràcticum, malgrat m’agradaria molt que en un futur els nostres blogs es tornessin a trobar per la xarxa, en aquesta ocasió ja com a mestres d’Educació Infantil. 

Fins aviat!

dijous, 6 de juny del 2013

Valoració del blog


Gràcies a aquesta assignatura he tingut l’oportunitat de conèixer més a fons l’eina del blog. Crec que és una molt bona manera de poder compartir amb els demés experiències, en aquest cas professionals, que ens han ajudat a créixer i a formar-nos, ja que, hem pogut aprendre un dels altres, compartir idees, contrastar-les, comparar-les,... Estic molt satisfeta d’haver pogut emprar una eina útil, diferent i espero, el dia de demà, ja com a docent, poder fer-ne ús per obrir-me i fer-me més transparent de cara a altres professionals, a companys i companyes, a les famílies dels meus alumnes, que coneguin, per una altra via, com és la feina a l’aula amb els més petits.
La creació d’un blog és una manera de poder compartir amb els demés fotografies, vídeos, moments que no es poden explicar amb paraules, és una eina més moderna i que, possiblement, no es fa monòtona, ja que, el creador/-a del mateix el pot anar actualitzant i modificant.
En conclusió, penso que aprendre a fer ús d’aquesta eina tan senzilla val la pena, penso que ens ha servit molt a tots, almenys personalment ha estat així i, com ja he dit abans, esper seguir fent-ne ús en un futur.
Per acabar, vull donar les gràcies a tots els meus companys i companyes per les petites obres d’art que han creat, els seus blogs m’han semblat molt interessants, ja que, en ells he pogut llegir, conèixer experiències, moments, situacions que, a part de recordar-me molt quan jo estava cursant les meves pràctiques, han servit perquè pogués aprendre molt. Una vegada més, gràcies i esper que de la meva petita experiència també se us hagi quedat alguna coseta. 

Competències treballades:
Penso que la competència treballada a partir de la reflexió sobre la utilització del blog és la 2.4 Es fa preguntes relacionades amb el propi procés d’aprenentatge, més que preguntes he fet una petita reflexió sobre el procés d’aprenentatge a partir de la creació d’aquest blog, el qual penso que ha estat positiu i profitós.

Valoració de les competències assolides


A partir de la realització del Pràcticum (malgrat no sigui el meu cas, ja que el vaig realitzar durant el Cicle Formatiu de Grau Superior) i de cursar l’assignatura de Reflexió i Innovació Educativa, penso que és notable l’adquisició de les competències bàsiques.
Personalment, de manera progressiva, arrel d’assistir a classe i compartir experiències amb els companys i companyes, arrel de les diferents explicacions de les mestres i de la realització de les diferents activitats, tan en el blog com en el quadern, penso que he estat capaç d’adquirir les competències de:
-       Ser autònom en l’aprenentatge, ja que, en primer lloc he accedit a dades existents per a resoldre diferents tasques de l’assignatura, la qual cosa ja m’ha comportat un aprenentatge, he pogut reflexionar sobre el què és una bona actuació professional, tan fent memòria de quan vaig fer les meves pràctiques, com escoltant diferents experiències dels companys als seus centres, també he tingut l’oportunitat de revisar altres blogs, els dels companys en aquest cas, i conèixer, com ja he dit, noves situacions, experiències, bones pràctiques, etc.
-       Reflexionar sobre el meu propi procés d’aprenentatge, ja que, he pogut identificar quins eren els meus punts forts i punts més febles, fins al moment, en quan a les meves competències i capacitats, identificar quines són les meves pròpies creences i contrastar-les amb les dels diferents centres que he conegut, també he pogut resoldre alguns dubtes o dilemes sobre determinats aspectes de la tasca docent i, a la vegada, això m’ha permès reflexionar sobre els propis errors i millorar-los de cara al futur.
-       Analitzar i reflexionar sobre el funcionament dels centres d’Educació Infantil, tot i no haver realitzat les pràctiques en un centre d’Educació Infantil durant aquest període de pràctiques, si que vaig tenir l’oportunitat de realitzar-les-hi durant el Cicle Formatiu i vaig poder conèixer el funcionament d’un centre de primer cicle i d’un de segon cicle, estant allà com a practicant i podent viure en primera persona el dia a dia en l’escola i l’aula i aprenent dels infants, dels docents i del centre en general. Durant l’assignatura però, he pogut conèixer, malgrat no en primera persona, un poc el funcionament dels centres on han estat els meus companys i companyes, arrel d’explicar les seves experiències, de poder llegir els seus blogs o de poder conèixer els seus projectes de millora, fet que penso que és molt positiu i gratificant, ja que, te n’adones que gairebé cada centre és un món, alguns tenen unes creences i alguns d’altres, alguns treballen per ambients, alguns altres prioritzen treballar amb fitxes,...
-       Analitzar i reflexionar sobre els processos d’ensenyament-aprenentatge, ja que, per exemple, gràcies a conèixer diferents creences o filosofies de centre, he pogut identificar els marcs teòrics que justifiquen o qüestionen les pràctiques a l’aula o al centre, també, personalment, he pogut identificar quines considero bones pràctiques i quines no, i comparar-les.
-       Reflexionar sobre el procés de millora, degut a no haver realitzat les pràctiques en aquest moment no he realitzat cap projecte de millora però, si que he tingut l’oportunitat de realitzar un documental, el qual documentés un moment del dia a dia en l’aula o el centre que ens semblés interessant i que volguéssim mostrar, la nostra elecció fou el moment de canvi de bolquers i penso que, l’experiència ha estat molt positiva i hem pogut aprendre que aquest és un moment tan educatiu com un altre, durant el qual l’infant aprèn i té l’oportunitat de desenvolupar la seva autonomia, a més de que ha de ser un moment durant el qual cal que facem que l’infant es senti tranquil, segur, escoltat, respectat,...
Pel que fa als projectes de millora, com ja he comentat anteriorment, conèixer els projectes que han realitzat els meus companys i companyes m’ha aportat nous coneixements i idees que em seran molt útils en la meva tasca com a docent.

Competències treballades:
Arrel d’aquesta activitat també he treballat algunes competències, i penso que la més clara és la 2.1 Identifica punts forts i punts febles quan a les seves capacitats i competències professionals. Amb aquesta reflexió he pogut fer un repàs sobre quines són les competències que he adquirit durant l’assignatura i quines no, o quines he adquirit en més o menys mesura.

dimarts, 4 de juny del 2013

Valoració dels projectes i documentals


Una vegada exposats a l’aula els projectes de millora i els documentals dels companys i companyes i el propi, em consta que darrere de cada un hi ha una gran tasca i un gran esforç realitzats.
Els projectes de millora van des de la millora dels espais exteriors del centre fins, per exemple, l’observació del rol de les pròpies educadores, per altra banda, els documentals documenten moments tan importants com el “Bon dia” o el moment de canvi de bolquers. Tots i cada un d’ells m’han semblat molt interessants i que han contribuït a un nou aprenentatge per a tots i totes com a futurs docents.
Malgrat tot, m’agradaria destacar alguns dels que m’han semblat més interessants i més “profitosos”, sobretot pels infants, m’han cridat molt l’atenció, per la seva gran tasca i delicadesa en la feina feta, els dos projectes de millora d’espais exteriors, el del centre “Els molins” i el del centre “Huialfàs”. Penso que, l’objectiu de que el pati o els espais exteriors siguin una continuïtat de l’aula és un fet molt important a tenir en compte, no tenen perquè ser espais aïllats ni diferents, a més, la idea d’aprofitar l’exterior per construir un espai d’hort o un espai de joc simbòlic em semblen molt adients, ja que, fomenten en els infants nous aprenentatges i permeten dur a terme tasques diferents a les que es realitzen dia a dia dins l’aula.
Evidentment, no tots aquests processos són fàcils, es poden trobar entrebancs, com per exemple, el tema econòmic, malgrat penso que, amb ingeni i imaginació, es poden aconseguir fites sense haver d’invertir una gran quantitat de diners, a més, es pot demanar la col·laboració de les pròpies famílies, veïns..., que, gairebé sempre, hi accedeixen.
A partir d’això he après que si es vol, és possible, tots i cada un dels projectes de millora exposats han estat possibles, així que, perquè no em poden servir personalment per al dia de demà en la meva docència?, tot és qüestió de motivació i ganes, de voler que cada dia siguem un poquet millors i més grans com a persones. 

Competències treballades:
Penso que a arrel d’aquesta activitat he treballat la competència 1.4 Arriba a conclusions elaborades a partir de la contrastació de la informació recollida tant de la teoria com de la pràctica, ja que, una vegada he conegut tots els projectes i els documentals he pogut fer una valoració, treure unes conclusions, sobre el que m’han semblat i el que m’han aportat.