dijous, 14 de març del 2013

Pla d'acció sobre el meu nivell competencial


Una vegada haver realitzat una reflexió sobre quines són aquelles competències que tinc assolides en més o menys grau, és a dir, una vegada que sóc conscient de quin és el meu nivell competencial, seria convenient  intentar millorar en aquells aspectes que he pogut veure que són més febles.
Penso que realitzar un pla d’acció seria una bona manera que ajudaria a millorar en aquelles competències que em manquen per assolir, ja que, en ell s’exposarien totes aquelles coses que necessit millorar, a més d’una avaluació per a comprovar si realment el pla d’acció ha estat efectiu.
El pla d’acció anirà enfocat a la meva tasca com Educadora en l’escola Infantil, ja que, malgrat haver-hi treballat ja durant uns mesos, a partir de la reflexió sobre el meu nivell competencial i a partir de la pràctica diària, sóc conscient de que tinc molts punts febles encara en l’àmbit professional, i el que m’interessa és millorar-ho, per tal de que dia a dia la meva tasca com a ensenyant sigui més adequada i més enriquidora.
Per tant, alguns dels meus punts més febles són: el treball en equip, la relació amb les famílies, l’agilitat en situacions concretes d’aula, l’agilitat en situacions concretes a nivell de centre (reunions de Cicle, Claustres,...), entre d’altres, malgrat aquests són els que més destacaria.
Aquestes situacions fan referència, sobretot, a la competència de, ser autònom en l’aprenentatge, per exemple el fet de manca d’agilitat en situacions concretes d’aula, la relació amb les famílies o el treball en equip, seria convenient implicar-me més en cercar i accedir a recursos existents a l’hora de resoldre activitats, tasques i situacions. També fan referència a la competència de analitzar i reflexionar sobre el funcionament dels centres d’Educació Infantil, i això es reflexa en la manca d’agilitat en, per exemple, reunions de Cicle amb els companys/-es, en Claustres,...
A més, altres situacions que em costa resoldre són, arribar a conclusions elaborades a partir de la contrastació de la informació recollida tan de la teoria com de la pràctica i elaborar hipòtesis de per què passa un fet concret a partir d’un recull d’informació.
Per a comprovar si les situacions esmentades anteriorment han estat resoltes o si, almenys, han millorat en la meva pràctica com a ensenyant, seria convenient realitzar una avaluació. Penso que un bon moment per dur-la a terme seria a final de cada trimestre, és a dir, anotar durant cada trimestre cada actuació que em costa més realitzar i com s’ha desenvolupat, quina ha estat la meva actitud i la meva postura. Després, a fi de curs es podria comparar si des del primer trimestre al darrer hi ha hagut cap tipus de millorança.
Per altra banda, a partir de la realització d’aquest pla d’acció, penso que les competències treballades són, reflexionar sobre el meu propi procés d’aprenentatge, identificant punts forts i punts febles en quan a les meves capacitats i competències professionals i, descriure el que vull aprendre, els objectius que em proposo. 

dimarts, 5 de març del 2013

Anem a contar un conte!


Sembla que contar un conte és una tasca molt senzilla i que, aparentment no té complicacions, doncs això, com moltes altres coses, també ho vaig haver d’aprendre a fer.
Recordo molt bé la primera vegada que vaig explicar un conte a l’aula de “Els galls i les gallines”, de 2-3 anys. Prèviament havia presenciat algunes vegades quan la meva tutora contava un conte als infants, i la manera com era capaç de captar la seva atenció. Amb això i alguns consells que ella em va donar sobre el tema, un dia vaig contar el conte de “Els tres porquets”, el qual és senzill i conegut pet a tots i totes.
Durant l’assamblea na Jerònima aprofità per dir als infants que aquell dia jo els explicaria un conte, i els motivà amb preguntes del tipus, “vos fa ganes que na Cristina vos conti un conte avui?”, “i quin conte vos agradaria?”... Els infants respongueren molt positivament i molt entusiasmats, parlant tots a la vegada i dient molts de títols de contes, tenien preferències diferents. Finalment, vam acordar entre tots que explicaríem el conte de “Els tres porquets” i que seria després de tornar de l’esplai.
Una vegada va haver acabat l’esplai i es va haver fet la higiene vaig ser jo qui vaig dir als infants que anàvem a contar el conte (per indicació prèvia de la tutora) i que ens asseuriem tots a l’estora. Na Jerònima es va asseure amb ells a l’estora i jo en una cadira petita front d’ells. En primer lloc els vaig mostrar el conte, i vaig fer algunes preguntes com, “Sabeu quin conte és aquest?”, “I vos agrada aquest conte?”...,i després d’un parell més de preguntes vaig començar a contar-lo. Vaig intentar seguir els consells i posar en pràctica algunes de les estratègies que emprava la meva tutora, com per exemple, exagerar una mica els gestos, intentar fer canvis en el to de veu, per tal de captar la seva atenció, no allargar massa el conte, entre d’altres. Vaig finalitzar el conte amb la tan coneguda expressió “Conte contat, conte...acabat!” i els infants la digueren cridant ben fort.
Em vaig sentir molt satisfeta perquè vaig veure que els infants havien estat atents i que tan ells com jo havíem gaudit de l’activitat.
Després, gairebé tots els dies, els infants em demanaven que els expliqués un conte, evidentment, la satisfacció en moments així és màxima. 
Pel que fa a les competències treballades a través de l'explicació d'aquesta situació, que tingué lloc durant el meu període de pràctiques, penso que una de les més importants que es treballa és la de reflexionar i ponderar sobre elements que porten a una bona actuació professional, ja que, en aquest cas, he reflexionat sobre una que crec que fou una bona actuació, la de escoltar les recomanacions de la meva tutora i algunes de les estratègies a seguir abans de començar a contar el conte, per tal de que l'activitat es desenvolupàs de la millor manera possible. 
Per altra banda, una segona competència que penso que s'ha treballat és la de reflexionar sobre els meus errors i cercar maneres de millorar en la meva actuació professional, perquè he recordat com és una bona actuació professional, en aquest cas a l'hora de contar un conte, malgrat te n'adones que és la pràctica la que t'ajuda a millorar.